október 18, 2021

Van értelme a blogos csoportoknak?

Olvasási idő: 3 perc

Számos olyan csoport áll a bloggerek rendelkezésére a közösségi oldalakon, ahol megoszthatják bejegyzéseiket másokkal, ezáltal pedig blogjaikat népszerűsíthetik. Témától függetlenül naponta több posztot lehet megosztani ezekben az akár több ezer fős csoportokban. Olvasókat lehet szerezni, követőket, akik rendszeres látogatóvá válnak. Gyors közösségépítés, népszerűség, kommentek. Legalábbis ezt gondolja egy frissen csatlakozó blogger.

Ez így elméletben jónak is tűnik, de a helyzet az, hogy a gyakorlat ettől nagyon eltér. Amikor az első ilyen csoporthoz csatlakoztam, minden posztom megosztásánál végiglapoztam a többiek bejegyzéseit, amelyik tetszett, arra reagáltam, írtam kommenteket és több blogot is követni kezdtem. Sajnos nagyon gyorsan rájöttem, hogy ezzel teljesen egyedül vagyok és már-már kellemetlen volt, hogy szinte csak én mutatok aktivitást. Ezekhez a közösségekhez mindenki csak azért csatlakozik, hogy saját blogját hirdesse, de senki sem olvasni érkezik. Ez elég elgondolkodtató.

Azt szokták mondani, hogy “Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak!”, ami szerintem tökéletesen igaz ebben a kontextusban is. Hogy várod el, hogy követők és olvasók érkezzenek az oldaladra, ha te sem nézed meg senki másét? Ez önzőség. Itt nem arról van szó, hogy te követed őt, ő pedig cserébe követ téged. Rengeteg témában készülnek bejegyzések az utazástól elkezdve a főzésen át a szépségápolásig. Téged egyik sem érdekel? Csak a sajátod? Ennyi erővel mindenki vehet egy füzetet, amibe otthon leírja a gondolatait, de a semmiért energiát fektetni egy blogba… teljesen felesleges.

Lehetne minden ilyen csoport egy valódi közösség, ahol a tagok ismerik egymást, a többi blogot, tanácsokat adnak és építő jellegű kritikát fogalmaznak meg. De ennek nyoma sincs.

Annyi lehetőség van mások írásaiban, de ne arra gondolj, hogy ötletet venni és megpróbálni jobban írni másoknál. Ha tetszik egy téma, akkor írj róla te is! Egy választ, más írására, majd illessz be az ő oldalára mutató linket a cikkedbe! Erre később ő is reagálhat és újabb írást fogalmaz meg. Ha egy látogató elolvassa, akkor ahhoz, hogy teljes képet kapjon a témáról, mindkettőtök bejegyzését el kell, hogy olvassa.

Azt tudod, hogy ez neki is és neked is reklám?

Az internetet mindenki szabadon használhatja. Ha mi, bloggerek nem fogunk össze és nem kapaszkodunk egymásba, akkor azzal hagyjuk a világhálót olyanná válni, amilyenné a nagyobb oldalak teszik. Pedig a mi kezünkben van a döntés. Használjuk ki és formáljuk olyanná, amilyenné mi szeretnénk!

Ne legyünk önzők! Tiszteljük meg egymást azzal, hogy a számunkra is érdekesnek tűnő cikkeket elolvassuk! Fejezzük ki egyetértésüket, írjunk kritikát, segítsük egymást! Akkor ugyanezt elvárhatjuk visszafelé is. Ne csak egy blogos csoport legyünk! Váljunk igazi közösséggé! Egyedül nem fog menni, együtt viszont igen.

5 thoughts on “Van értelme a blogos csoportoknak?

 1. Ez így mind szép és jó, de engem pl. nem érdekelnek sem a beauty blogok, sem az utazós blogok. Egy-két történetes és könyves blogot szoktam olvasni, de ennyi. Jómagam egyébként egy elég réteg blogot vezetek (ázsiai sorozatok, filmek, animék, mangák, stb.), de nem is a népszerűségre hajtok. Van egy masszívnak mondható látogatótáborom, és nekem ennyi elég is. 🙂

  1. Jól hangzik a téma. Meg is nézed az oldaladat. Tartozik hozzá Facebook oldal is?
   Egyébként nagyon egyedinek tűnik a blogod, nem épp egy gyakori témát választottál. Gratulálok! 🙂

 2. Teljes mértékben egyetértek. Sajnos nagyon kevés ember olvassa másnak a lapját. Én is arra kattintson, aminek a témája érdekel, így jutottam ide is. Annyira örülnék, ha lenne egy közeg ahol egymást támogatnánk. Lájk, komment és nagyon ritkán egy megosztással.

  Az én blogom is inkább a mindenes kategória (minden, ami én vagyok). Ettől függetlenül szívesen nézek be olyan helyre ami kevésbé érdekel és ha tudok hozzászólok. Hozzám viszont… Hát kevés komment érkezik az biztos ^^” na de egyszer talán sikerül elérnem egy biztos közeget, akiket érdekel az, amit írok^^

  1. Igazából néha még úgy is érhetnek meglepetések, hogy a téma alapvetően nem az én érdeklődési köröm, mert jó olvasni azt, amiben látszik, hogy munka van és igényes írás.
   Valóban jó lenne egy ilyen közeg, de ahhoz még hiányzik az, hogy az emberek elismerjék, hogy lehet tanulni egymástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük