június 6, 2023

Remények földje – Züleyha választotta a szenvedést?

Olvasási idő: 6 perc
A Remények földje című sorozat gyönyörű női főszereplője Hilal Altinbilek (Züleyha). Az első benyomás a karakteréről abszolút pozitívnak bizonyult. Jóságos és nagylelkű személyként mutatkozott be a nézőknek. Hilal, azaz Züleyha Yaman az első epizódtól az események középpontjában áll.
A történet kezdetén egyszerű emberként éli mindennapjait Isztambulban, akinek nem jutott túl jó sors kegyetlen féltestvére miatt. Gyorsan menekülésre kényszerül a nagyvárosból, ugyanis szerelme, Yilmaz gyilkossá válik, amikor megmenti attól az élettől, amit fivére a lánynak szánt. Szegényekként Adanába kerülnek, ahol egyik napról a másikra élik az életüket, ezáltal gyorsan belopták magukat a nézők szívébe. A Yaman birtokon rögtön egy hazugsággal indítanak, aminek két oka is volt. Nem akarták közszemlére tenni magánéletüket, ugyanis nem házasodtak össze, illetve azért sem akarták felfedni magukat, hogy ezzel megpróbálják csökkenteni Yilmaz lebukásának az esélyét. Tehát testvérpárként ismerte meg őket Cukurova, viszont testvérekként viselkedni már nem tudtak. Ezzel pedig olyan lavina indult el, amiből a második évad végéig sem tudtak kimászni.
 
Ez az én szememben megosztó döntésnek tűnt, ugyanis Züleyha egyáltalán nem gondolkodott előre. Sajnos azt sem értem, hogy miért gondolta azt, hogy azzal, ha Demir felesége lesz, meg tudja menteni szerelme életét. Valóban befolyásos a Yaman család, de a törvényeket nem ők hozzák. Ezt az egészet egy kicsit naivnak találtam.
Ezután jött a végeláthatatlan hiszti, amit elég sokszor nem tudtam hova tenni. Züleyha nagyon jól tudta, hogy Demir mindenkinél jobban szereti őt, így ha fenntartana egy látszatot, bármit megkaphatna és akár a háttérből mozgathatná a szálakat. Ehhez sajnos ész is kellett volna.
 
Amikor először találkozott Yilmazzal a szabadulása után, lett volna lehetősége a beszélgetés során mindent elmondani neki és kitervelni valamit a későbbiekre. Ehelyett Züleyha eleget tett Yamanék minden óhajának. Tudom, hogy a fiával fenyegették, de hazudhatta volna azt, hogy mindent a megbeszélték szerint tett, közben pedig elindult volna egy olyan szál, amiről csak a két szerelmes tud. De nem így volt. Helyette Müjgan karjaiba hajszolta Yilmazt, fokozva ezzel a saját szenvedését.
Számtalanszor bebizonyosodott, hogy Demir még saját anyját is elnyomná neje kedvéért, de ezzel a lehetőséggel sem tudott élni. Nem egy és nem kettő olyan alkalom volt, amikor találkozott Yilmazzal és elmondhatta volna, hogy mi az igazság. Többször lett volna lehetősége arra is, hogy egy-egy Adanai vásárolgatás alkalmával a rendőrségre vezessen az útja és mindent elmondjon arról, ami a birtokon történik. Ez sem történt meg.
 
Amikor Demirt Cengaver meggyilkolásával gyanúsították és családjával együtt szökésnek indult, szintén ott volt a lehetőség Züleyha előtt. Mielőtt a kórházban Demir feladta magát, elmondta Züleyhának, hogy nem tartja őt tovább vissza. De mit tett a távozás helyett? Ígéretet tett férjének, hogy a villában fogja várni a szabadulását Hünkar oldalán. Ezután is sajnálni kell?
Miután Yilmaz a szomszédba költözött, Züleyha rendszeresen olajat öntött a tűzre, mert hagyta, hogy Adnan átmenjen, ő pedig minden egyes ilyen alkalommal leállt beszélgetni, amit persze Demir mindig meglátott. Mást sem hallunk tőle, mint azt, hogy fiának arról beszél, hogy Yilmaz a valódi apja. Többször pedig Yilmaznak szólította Adnant. Ezek után csodálkozunk, hogy a kisfiú őt hívja apának? Nem gondol bele, hogy ezzel is csak tovább mélyíti a szakadékot, aminek a szélén táncol már az első pillanattól kezdve?
 
Többször átmegy Müjganhoz, szándékosan hergeli, majd Yilmaznak árulkodik, magát állítja be ártatlannak és csodálkozik amikor újra és újra veszélybe kerül. De kérdezem én: miért viselkedik így az, akit a gyerekeivel zsarolnak? Miért kockáztat? Nagyon okosan lehetett volna mozgatni a szálakat és hasznára fordítani Demir szerelmét. Nem tette. Azt kell mondanom, hogy irreálisan buta.
 
A nézők ilyenkor mind erkölcsi példaképpé válnak a képernyők előtt és a végletekig magasztalják azt a “szegény, ártatlan lányt”, de valljuk be, hogy nagy szerepe volt abban, hogy idáig fajultak az események. Tud valaki példát mondani arra, hogy egy nő átmegy a szomszédba, hogy megszoptassa korábbi párjának annak kisfiát? Ilyet épeszű ember nem csinál. Ebben a szituációban tökéletesen érthető Müjgan felháborodása. Ezzel Yilmaz is nagyot kockáztatott, mert pont ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt veszítette el felesége bizalmát, majd amikor első alkalommal rábízza közös gyermeküket, hazaérkezésekor Züleyha karjaiban találja.
 
A következő bekezdést csak azok olvassák, akiket nem tántorítanak el a spoilerek.
Amikor Züleyha az Ercüment megölésével kapcsolatos kérdésekre akar választ kapni, szintén Yilmazhoz fordul, ahelyett, hogy férjét kérdezné. Egyébként teljesen felesleges volt minden egyes ölelés, ami a találkozón történt. Megint csak logikus gondolkodás kellett volna. Azok után, hogy folyamatosan hergelte Müjgant, nem számított rá, hogy egy orvosi diplomával rendelkező nőnek eszébe jut az az apróság, hogy kövesse őket? Persze, hogy nem. Ennyire naiv nem lehet senki. Müjgan természetesen felvette a találkozót, a felvételt pedig elküldte Demirnek. Talán el kellett volna néznie, hogy felesége a volt párját ölelgeti? Tény, hogy Demir nagyon csúnya túlzásba esett ezután, de Züleyha ismerhette volna már ennyire a férjét. Az, hogy Züleyha a konyhára került, csak Demir jóindulatának köszönhető. Ne felejtsük el, hogy Demir nem tudta megölni Züleyhát, ő viszont rezzenéstelen arccal lőtte meg Demirt.
Kicsit visszatérve a szökési lehetőségekre. Züleyha többször is visszautasította Yilmaz ajánlatát, majd amikor Yilmaz a születendő gyermekére való tekintettel nem hagyta el feleségét, Züleyha mélységesen felháborodott és megsértődött. Miért kellett megvárni, amíg Müjgan teherbe esik?
 
Azon kell csodálkozni, hogy Demir elveszi Zuleyhatol a gyerekeit? Talán ő nem akart megszökni Yilmazzal és a gyerekekkel? Ő is elvette volna őket az apjuktól. Igaz, hogy Adnan apja Yilmaz, de jogilag Demir fia, Leyla pedig vér szerint is Demir lánya.
 
Általában az áldozatot sajnálja a néző, de attól, hogy valaki áldozat, még nem biztos, hogy ártatlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük