június 6, 2023

Remények földje – Ki a valódi főgonosz?

Olvasási idő: 5 perc

Előző írásomban Züleyha, Demir és Yilmaz viszonyát és az arról kialakított véleményemet részleteztem, ami a vártnál is jobban megosztotta az olvasókat. Ebben a cikkben megpróbálok egy kicsit az események gyökeréhez visszanyúlni.

Züleyha és Demir házassága főként Hünkar közbenjárásának köszönhető. Miután megtudta, hogy Züleyha gyermeket vár, egyedül ebben látott lehetőséget arra, hogy Demir családot alapíthasson és ne bélyegezzék meg őt Cukurova gyermektelen földesuraként, eközben remélve, hogy idővel mindenki boldog lesz.

Van-e erre ésszerű magyarázat? Lehet, hogy van, de épeszű biztosan nincs.

Züleyha teherbe esett egy férfitól, akit idő közben gyilkosságért börtönbe zártak. A gyilkosság okai most ebben a kontextusban nem relevánsak, ahogy az sem, hogy volt-e nyomós indok arra, hogy testvérekként mutatkozzanak be vagy sem. Tehát a helyzet adott: Züleyha terhes és valószínűleg egyedül kell felnevelnie a gyereket. Fiatal csinos nő, akinek múltját nem ismerik az ottani emberek, így gyakorlatilag kitalálhattak neki akármilyen előkelő származást. Ha pedig összeházasodnak, Demir és a Yaman birtok nem marad örökös nélkül és egy gyermek születése a büszkeségének megőrzésében is jól jön. A tervek szerint Yilmaz jó időre börtönben marad, esetleg halálra is ítélik, Züleyha mindent megkap Demirtől, idővel beleszeret és boldog családként élnek majd. Ez tényleg szép lett volna, ha így történt volna, de Yilmaz szabadulása a börtönből ennek még az esélyét is elvette.

Ezek tudatában mondhatjuk azt is, hogy logikus magyarázat van a történtekre, de azt is, hogy ez olyan bűn, amire semmi nem szolgál mentségként. Akik figyelemmel követték a sorozat eddigi szinkronos epizódjait azok tudják, hogy Hünkar nem saját akaratából lett Adnan Yaman felesége. Itt érkeztünk el arra a pontra, ahol elkezdhetünk elgondolkodni azon, hogy ki valójában a történet főgonosza.

Azize néni az ártatlan, demens, idős nagymama, aki a légynek sem ártana, mindenki szereti, de közben senki nem gondol bele, hogy nem volt mindig ilyen. A nagymama a múltban él, ez köztudott. Nem egyszer hangzik el tőle, hogy Hünkar nem lehet Ali Rahmet felesége, mert Adnan fogja elvenni. Ebből kiderül, hogy ő és néhai férje voltak azok, akik megtagadták lányuk igaz szerelmét és erőszakkal házasították be a Yaman családba. Miközben bájosan, bohókásan kéri a szokásos pudingját és mindenki, köztük Züleyha és Yilmaz is mosolyogva csókol kezet neki, addig a jelenlegi ártatlan kép mögött egy egészen sötét múlt rejtőzik. Miatta lett Hünkar az, aki. Miatta és apja miatt élt boldogtalanul 40 évig és szentelte fia boldogságának élete minden percét, lemondva ezzel a sajátjáról. Ebben élte élete legnagyobb részét, ezzel teltek legszebb évei.

Hibáztatjuk a Züleyhával tett gonoszságokért vagy sem, neki ez volt a példa: a nők házasságát a családok érdekei határozzák meg. Ő elfogadta a sorsát. Azt remélte, hogy Züleyha is így tesz majd. Amikor belátta, hogy nem, ő maga mondta el Züleyhának, hogy hibát követett el, de sajnos már nem volt visszaút. Nem tudhatta, hogy ő nem fogadja el ezt az életet. Senki ne értsen félre, semmi esetre sem akarom védeni, ahogy egyik karaktert sem. Lehetett volna a saját sorsa egy ellenpélda is, de mivel mindent meg akart tenni Demir boldogságáért, így megtette azt is, amire őt kényszerítették annak idején. Abban biztos vagyok, hogy ezzel Züleyhának nem ártani akart, de nem jöttek be a számításai.

Kanyarodjunk most vissza a szerintem kicsit sem ártatlan nagymamához, aki valahol mégiscsak felelős mindenért, ami történt. Sokszor szó esik a sorsról és arról, hogy Allah megbünteti a bűnösöket. Azize állapota mi, ha nem a sors? A józan eszével fizetett a tetteiért. Elvesztette élete emlékeinek majdnem egészét, nem emlékszik a családjára, de még azzal sincs feltétlenül tisztában, hogy ő kicsoda és milyen világ veszi őt körül. Ha valaki a sorozat nézése közben felteszi a kérdést, hogy a végén megkapják-e a bűnösök méltó büntetésüket vagy sem, annak jusson eszébe, hogy már a sorozat kezdete előtt megkapták, amit érdemelnek. Hünkar apja halott, anyja pedig másokra utalva, megnyomorodva éli idős éveit és fel sem fogja, hogy mit tett. Aki azt hiszi, hogy Yaman asszony az igazi főgonosz, az nem biztos, hogy kellően figyelt minden jelentet, mert annak bizony oka van, hogy ő ilyenné vált.

  • Hibáztathatunk-e bárkit, amikor gyilkosságot hazugság, hazugságot pedig fenyegetés követett?
  • Hibáztathatjuk-e Demirt, akit úgy neveltek fel, hogy neki minden jár, még az is, ami nem?
  • Hibáztathatjuk-e Hünkart, akinek egész életében mások akaratának kellett megfelelni?
  • De mi van azzal, aki elindította ezt a lavinát 40 évvel ezelőtt?

Ezek elolvasása után mit gondolsz, ki a sorozat valódi főgonosza?

Képek forrása: IMDB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük