október 18, 2021

Utazás határokon belül: Szigetvár

Olvasási idő: 3 perc

Az Utazás határokon belül című sorozatban arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy egy igazán emlékezetes, élményekkel teli kikapcsolódáshoz nem is szükséges átlépni Magyarország határait. Ebben a cikkben Szigetvárra utazunk.

Szigetvár az I. Szulejmán oszmán szultán által vezetett ostrom kapcsán vonult be a köztudatba és lett az ország leghíresebb vára, ami 1566-ban zajlott. Az oszmánok hadereje szeptember 5-én jelentős létszámfölénnyel érkezett a vár falaihoz.

A szultán 1566 tavaszán indult utolsó hadjáratára, melyet az elsőhöz hasonlóan szintén Magyarország ellen indított. A várat Zrínyi Miklós védte a mindössze 2500 fős állományával, akik példátlan módon álltak helyt a 30-40-szeres oszmán túlerővel szemben. Az ostrom utolsó napján Zrínyi a megmaradt 200 várvédő élére állt és kitörtek, demonstrálva ezzel hazaszeretetüket és hűségüket. A vár szeptember 7-én hajnalban elesett, ám ekkorra a Törvényhozó szultán már meghalt.

A szigetvári vár tökéletes turistacélpont akár egy egynapos kiruccanáshoz is, de remek szálláslehetőségek várják azokat, akiknek erre másképp a távolság miatt nem lenne lehetőségük.

A várnak az ostromot követő helyreállítás utáni formáját van lehetőségünk körbejárni. Rendszeresen különböző programokkal várják az oda érkezőket, ahol a gyerekek is jól érezhetik magukat. A magyar-török háborúk emlékeit egy kiállításon is megtekinthetjük, ahogy a Szulejmán-dzsámit is.

A vár melletti tó tökéletes helyszín egy romantikus sétához, vagy egy családi kikapcsolódáshoz is. Szigetváron járva nem szabad megfeledkezni a Magyar-Török Barátság Parkról sem, melyen Szulejmán szultán születésének 500. évfordulója miatt hoztak létre török kezdeményezéssel és anyagi támogatással. Ezen a helyen állt 1566-ban a szultáni sátor, ma pedig szobrát tekinthetjük meg, a vérvédőé mellett.

Szintén érdemes egy sétát tenni a városban még annak ellenére is, hogy a Zrínyi téren elhelyezett emléktáblán tévesen a II. Szulejmán nevet kötik össze az 1566-os eseményekkel, aki az 1600-as években uralkodott mindössze négy évig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük