október 18, 2021

Utazás határokon belül: Monoszló

Olvasási idő: 2 perc

Az Utazás határokon belül című sorozatban arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy egy igazán emlékezetes, élményekkel teli kikapcsolódáshoz nem is szükséges átlépni Magyarország határait. Ebben a cikkben Monoszlóra utazunk.

Egy alig több mint 100 fős Veszprém megyei községről beszélünk a Balatontól néhány kilométerre, ahová a nem túl ígéretes lélekszám ellenére is mindenkinek el kell mennie legalább egyszer. Egészen pontosan a Káli-medence szomszédságában, Monoszló határában emelkedő 337 méter magas tanúhegyhez, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkban található Hegyestűhöz. Kialakulása 5-6 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységekhez köthető. Jellegzetességei a szögletes függőleges oszlopok, melyek létrejötte a vulkán kráterében megdermedt lávának köszönhető.

Mivel tavasztól őszig látogatható, így egy balatoni strandolás alkalmával is lehet tenni egy kitérőt. Hegyestű tetejéről páratlan panoráma tárul elénk a Balatonra, de a környék más vulkánjait is láthatjuk. A helyreállított bányaépületben kialakított kiállítás betekintést enged a nemzeti park természeti értékeibe.

Európai viszonylatban is valódi ritkaságnak számít Hegyestű, így nem meglepő, hogy még külföldi turisták is előszeretettel látogatják. Nekem már több alkalommal is volt szerencsém elmenni oda, így őszintén csak ajánlani tudom. Kirándulós úti cél lehet családoknak, de kisebb és nagyobb csoportoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük