október 18, 2021

Balkezesek

Olvasási idő: 3 perc

A balkezesek nagyjából a lakosság 8-12%-át teszik ki. Tanulmányok azt igazolják, hogy többségében férfiak. Míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns, ami a nyelvérzékért és a reál képességekért felelős; addig a balkezeseknél főként a jobb agyfélteke az uralkodó, melynek esetében a művészet és a kreativitás a meghatározó.

Miért lesz valaki balkezes? Napjainkban is rejtély, egyértelműen elfogadott magyarázat a mai napig nincs rá, csupán találgatások. Valamilyen szinten öröklődik, de két balkezes szülő esetében is csak 40% körüli az esélye egy balkezes gyereknek. A terhesség lefolyása is befolyásolhatja. Azok a kismamák, akik fokozott stressznek voltak kitéve várandósságuk során, nagyobb eséllyel hoznak világra balkezes gyerekeket. Húszas éveik első felében szülő nők esetében ez rendkívül ritka.

A statisztika alátámasztja, hogy a balkezesek hamarabb halnak. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen jobbkezes világban élünk, minden nekik van berendezve. Több balesetet is szenvednek. Gondoljunk csak a közlekedésre, a konyhai- és egyéb eszközökre, gépekre, bútorokra. Így már nem is olyan nehéz elképzelni.

Egy jobbkezes családtagok megkérdezésén alapuló kutatás szerint a balkezeseknek jobb a memóriájuk és elképesztő eseményeket, információkat képesek felidézni. Balkezesként ezt a feltevést teljes mértékben alá tudom támasztani.

Ebből könnyen következtethetünk arra, hogy egyben kreatívabbak is, hiszen folyamatos gondolkodást igényel számukra megállni a helyüket egy jobbkezes világban.

Empátia, elfogadóképesség jellemzi őket a mindennapokban, hiszen ők is kisebbséget alkotnak és állandó nehézségekkel kell szembenézniük.

Képesek autodidakta módon tanulni, hiszen sok esetben nincs segítségük bizonyos dolgok elsajátításához, mert egy jobbkezes ember nem tudja megfelelően megmutatni bizonyos helyzetekben, hogy bal kézzel mit és hogyan kellene tenniük. Így tehát kénytelenek kreativitásukat felhasználva maguktól boldogulni.

Létezik olyan elmélet, miszerint a népesség okosabb részének jelentős hányadát balkezesek alkotják. Ezt alátámasztja az, hogy rengeteg ismert balkezes embert tudnánk felsorolni. Pl.: Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Marie Curie, Barack Obama, Michelangelo, Nagy Sándor, Herbert Hoover, John McCain, Ronald Reagan, Puskás Ferenc, Isaac Newton, és még folytathatnánk a sort.

1976 óta a Balkezesek Nemzetközi Világnapja augusztus 13.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonló írásokat olvasni, akkor kövess minket a Facebook-on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük