október 18, 2021

A világ legkisebb országai

Olvasási idő: 3 perc
  1. Nauru

A Csendes-óceán nyugati részén található, Mikronéziában. Hivatalon fővárosa nincs. Területe mindössze 21 km2, lakossága 2017-es adatok alapján 13 650 fő.

A Nauruhoz legközelebbi szárazföld a 300 km-re található Banaba szigete. Belső fennsíkját foszfátréteg borította, ami világgazdasági jelentőségű volt, de mára csaknem teljesen kibányászták. A szigetet korallzátony veszi körül. A part 100-300 méteres sávjában él a lakosság. Éghajlata egész évben egyenletesen meleg.

30 km-es közúthálózattal rendelkezik, aminek 6 km-es szakasza burkolatlan. 3,9 km-es vasúthálózatát teherszállítási célokra használják. A szigeten egy mesterséges kikötő és egy nemzetközi repülőtér működik. Nemzeti légitársasága az Our Airline nevet viseli.

1798-ban fedezte fel John Fearn, 1969-től a Nemzetközösség tagja.

  1. Monaco

Hivatalos neve Monacói Hercegség. Franciaország mellett, a Földközi-tenger partján helyezkedik el. A világ legsűrűbben lakott országa. Fővárosa Monaco, lakossága 2017-ben 38 695 fő volt. Szárazföldön csak Franciaországgal határos. A 13. század vége óta a Grimaldi-ház uralkodik Monacoban, jelenlegi uralkodója II. Albert.

Éghajlata mediterrán. Az évi középhőmérséklet 15°C. Fő bevételi forrása a turizmus. Hivatalos pénzneme az euró, de az Európai Uniónak nem tagja. Repülőtere Nizza. Az országban nincs jövedelemadó és a társasági adó is alacsony, ezáltal valóságos adóparadicsom a helyi cégek és a lakosság számára.

1215-ben alapították genovai kolóniaként. 2004-tól az Európa Tanács teljes jogú tagjává vált.

  1. Vatikán

Hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam. A 0,44 km2-es állam Európában, az Appennini-félszigeten található. 1000 fős lakosságával a világ egyben a világ legkisebb népességű állama is. Hivatalos nyelve az olasz és a latin.

1929-ben jött létre a lateráni egyezmény eredményeképpen a pápai állam jogutódjaként. Államformája teokratikus monarchia. Népességének 85%-a olasz.

A Vatikán éghajlata mediterrán. Érdekeltségei vannak az olaszországi bankokban, de jövedelmeit többek között az egyházi adók és az idegenforgalom is kiegészítik. Önálló rádióadója, újságja, valamint televízióadója is van. Vasútállomása kapcsolatban van az olasz vasúthálózattal. Hivatalos pénzneme 2002-től az euró lett.

Érdekesség, hogy területét a Szent Péter teret leszámítva falakkal vettél körül. A bejután hét kapunk keresztül lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük